Ataxie


Wat is ataxie?
Ataxie is een naam voor een symptoom het heeft verminderde coördinatie. Bij een paard dat atactisch paard is een verstoring in de zenuwgeleiding aanwezig. De singalen worde niet voldoende door gegeven door de hersenen en ruggenmerg. Symptomen zijn richtingsverandering en tempowisselingen. Ataxie kan een been uitgaan maar meestal 2 of 4 benig. Een ataxie die maar minimaal aanwezig is, is soms moeilijk te vinden en te onderkennen. Vaak zijn dit vage kreupelheidsklachten, die heel vaak gemist worden bij een klinisch bewegings- en neurologisch onderzoek.
Verlammingsverschijnselen, zoals ataxie en staartverlammingen, ontstaan wanneer bepaalde onderdelen van het zenuwstelsel beschadigd zijn. De oorzaak is meestal een trauma (val, schop van een paard, hangen in trailer), maar ook door degeneratie of toxinen (door voer) en rhinopneumonie kan verlamming of verzwakking optreden,

 

Aantal symptomen;
Zwalkend en ongecoördineerd lopen (dronkenmansgang) met name vanuit de achterhand
Scheef dragen van de staart
Tragere beweging van het been
Zwaaien met benen (hoef wordt meer naar buiten of binnen geplaatst)
evenwichtsproblemen
Ook in lichtere mate kan ataxie aanwezig zijn dan zijn de symptomen veel minder duidelijk en deze uiten zich meestal in rijtechnische klachten, zoals:
Kreupel of onregelmatig lopen
Moeite met verzameling
Moeite met tempowisselingen (voornamelijk van galop naar draf)
Moeite met inbuigen (vaak stijve en rechte hals)

 

De symptomen van ataxie verergeren als het paard moe wordt. De mate van bespiering bepaalt vaak ook in hoeverre het paard de verminderde coördinatie wat kan compenseren.
Acupunctuur kan bij verlammingsverschijnselen goede resultaten opleveren. Denk hierbij vooral aan ataxie of staartverlammingen. De resultaten zijn afhankelijk van de mate van verlamming en of het een acuut of chronisch probleem is. Hoe ernstiger de verlamming, des te moeilijker het is om volledig herstel te bereiken. Het kan een langdurige traject zijn om beschadigingen van het zenuwstelsel te behandelen.
Neem contact op met je dierenarts, wanneer je vermoed dat je paard ataxie heeft. Des te sneller de diagnose is gesteld, des te groter de mogelijkheden van behandelingen kunnen zijn.
Je kunt het virus niet bestrijden als het is opgetreden. Het herpesvirus is niet te bestrijden als er eenmaal zenuwbeschadiging is opgetreden. Wel kunnen we de ontsteking beperken met ontstekingsremmers en stoffen geven die het ruggenmerg zo goed mogelijk beschermen. Enten tegen het virus heeft maar een heel beperkte preventieve werking tegen de verlammingsvorm. Bij een mechanische beschadiging is het zinvol om de plaats van de beschadiging op te sporen, eventueel met röntgenonderzoek en met een goed klinisch onderzoek.
Fysiotherapie, ontstekingsremmers en soms “kraken” kunnen de symptomen verminderen. De natuur moet de rest doen en over het algemeen is een periode van drie tot 6 maanden nodig om vast te kunnen stellen hoe het uiteindelijke resultaat wordt. Het paard moet in het acute geval absoluut rust hebben om meer schade te voorkomen en in een later stadium gedoseerde arbeid om de spieren weer zo goed mogelijk te trainen.

 

Bel de dierenarts bellen zodra het dronken loopt. Voorkomen door trauma of trap. Maar kan ook een erfelijke aandoening zijn of besmetting.

 

Bron: https://www.holistischdierenarts.nl/ataxie-bij-paarden/