Knie op slot ( patellafixatie )
Het kniegewricht van een paard word gevormd door het scheenbeen, het boven been en de knieschijf. Drie belangrijke kniebanden bevinden zich aan de onderkant van de knieschijf. De binnenste de middelste en de buitenste knieband. De binnen en middelste knieband vormen samen een soort los met de knie schijf, die om de binnenkant van het bovenbeen gebracht kan worden. Hiermee kan een paard het op slot zetten. Door het spanzaagmechanisme is nu dus ook het spronggewricht geblokkeerd. Wat gebeurt er dus bij een patellafixatie dus is het probleem dat een paard de lus dus niet meer van het bovenbeen afkrijgt en het kniegewricht dus slot zit. Hier door gaat het bewegen van het achterbeen niet meer. Dit kan gebeuren wanneer de kniebanden worden overrekt. Dit word vaak veroorzaakt door uitglijden op gladde ondergrond of kniebanden die slap zijn ( vaak jonge paarden). Erfelijkheid is vaak een grote rol. Bij de been afwijkingen van o benige en steile zie je vaak knie op slot.
Hoe herken je het?
Vaak zie je paarden die met hun achterbeen ver naar achteren staan gestrekt en daar ook niet op willen lopen. Het gewricht wil niet meer buigen het kootgewricht buigt de onder voet naar achteren. Het paard sleept zijn been mee. Vaak schiet het van zelf los.
Wat moet je doen tot de dierenarts komt?
Er is meestal niks aan te doen want vaak schiet het los. Blijft het op slot zitten dan kun je het beste zelf proberen om het paard te laten schrikken dan gaat het meestal los. Of probeer het naar achteren te zetten. Lukt dit niet dan bel je de dierenarts. Die gaat proberen om de knieschijf handmatig te deblokkeren. In sommige gevallen moet het een operatie ondergaan.
Hoe ver kom je het?
Door veel vrije beweging te geven en regelmatige, bouw het goed op. Hoe beter het paard getraind is met spieren en conditie hoe minder kans er op. Ook speciaal beslag ver kom je het.
Bron: EHBO Boek