Hitteshock

Hitteshock treedt vaak op in combinatie met uitputting. Ook hebben ze vergelijkbare oorzaken. Hitteshock en uitputting ontstaan bij oververhitting van het paard. Hitteshock is het gevolg van oververhitting van het lichaam indien het doorarbeid meer wordt verhit dan het koelsysteem van het lichaam kan verwerken. Werkende spieren hebben veel energie nodig bij de verbranding van deze energie komt warmte vrij, dus de temperatuur in de spieren loopt op. Spieren zijn goed doorbloed en geven de warmte af aan het bloed. De temperatuur in het bloed loopt op wardoor de lichaamstemperatuur stijgt. In de hersenen bevindt zich een ‘thermostaat’ die lichaamstemperatuur bewaakt en regelt. Binnen een bepaalt temperatuurgebied kunnen alle lichaamsfuncties goed werken. Daarboven kan het tot problemen leiden. Komt de temperatuur boven 38,5 graden, dan schakelt de thermostaat het koelsysteem in: de bloedvaten in de huid worden verdder open gezet en de zweetproductie komt op gang.

De huid wordt nat door zweetdruppels. Zweetdruppels verdampen waardoor de huid kan afkoelen. Het bloed in de haarvaatjes van de huid zal hierdoor eveneens afkoelen en koeler door het lichaam verder stromen.  Op die manier kan het lichaam afkoelen. Dit systeem werkt prima zolang de omgevingstemperatuur en vooral de luchtvochtigheid niet te hoog zijn.

Het koelsysteem is echter storingsgevoelig.

Op warme, vochtige dagen kan het zweet niet snel genoeg verdampen.

Tijdens het koelproces verliest het lichaam veel vocht en veel zout: bij middelzwaar werk 10 – 15 liter per uur, bij zware inspanning kan het oplopen tot 40 liter per uur!

Door het zoutverlies ontbreekt het dorstgevoel bij het paard terwijl het dringend vocht zou moeten aanvullen.

Door te weinig vocht is er te weinig ‘koelvloeistof’; te weinig bloedvolume. Bij onvoldoende doorbloeding treedt eerder verzuring van de spieren op. Het paard kan dan oververhit raken. Dit kan tot hitteshock en uitputting leiden.

Bron: EHBO boek paard