Piephak


Is een verdikking van op de punt van een paardenhak bevind zich vaak achter. Ook deze is vrijwel altijd een gevolg van een trauma. Zoals het slaan tegen de boxwand en laadklep en trailer. Vaak ontstaat er een dikke uit onderhuidse vocht en bloeduitstorting en slijmbeurs.

 

Symptomen is dus een verdikking op het hielbeen. Het is zacht en voelt vaak koud oud aan. De verdikking is vaak niet pijnlijk voor het paard. De grootte van een piephak kan variëren van een knikker tot een uitpuilende tennisbal. De dierenarts kan meestal aan het uiterlijk van de verdikking en de plaats al een diagnose stellen.

 

Dierenarts moet je altijd bellen want het kan nog geholpen worden. Vaak hebben ze het al langer en kun je er een dierenarts naar laten kijken. Bij sommige gevallen kun je 2 keer per dag met koud water afspoelen. De ontsiering is blijvend. Grotere piephakken kunnen worden aangeprikt met een naald en worden leeggezogen met een injectiespuit. Daarna word een ontstekingsremmend middel ingespoten. Als niet alles eruit gezogen kan worden wordt er een drain aangelegd om het overtollige vocht af te voeren. De drain kan verwijderd worden als de piephak helemaal leeg is. Piephakken die wat groter zijn kunnen ook operatief behandeld worden. Dit wordt gedaan als de piephak ontstoken is, dan zit de piephak vaak met vol pus. Tijdens de operatie wordt de piephak geopend, leeg gezogen en weer dicht gehecht. Deze ingreep wordt op een gespecialiseerde kliniek uitgevoerd. Aan harde en verouderde piephakken is vrijwel niks meer te doen. Ze kunnen kleiner worden, maar behandeling heeft geen zin meer.

 

Hoe kun je het voorkomen?. Slaat je paard tegen de muur van zijn stal? Denk dan eens aan bijvoorbeeld rubber matten op de muur, om verwondingen te voorkomen. Of schopt het ergens tegen aan of andere gevaarlijke dingen bedenk oplossingen om het te ver komen.

 

Bron: http://www.gezondheidvanmijnpaard.nl/paard-en-gezondheid/bewegingsapparaat/piephak en http://mencursusonline.nl/zachte-beengebreken-piephak-gallen/